климатици Ямбол и домакинска техника на най-добри цени - хладилници, перални, съдомиялни, фризери, прахосмукачки

Как да си изберем климатик?

Един от най-важните съвети, които можем да Ви дадем, е да не пестите пари, когато си купувате климатик, защото в повечето случай се оказва, че евтината пoкупка излиза скъпа.
Най-напред се запознайте с квадратурата на стаята, в която искате да сложите климатик, и в магазина кажете на консултанта за да ви насочи към точния климатик.

Ето няколко стъпки, които биха могли да Ви бъдат от полза в процеса на избиране на климатик.

1. Избор на тип климатик
Сплит системите климатици се състоят от минимум две тела – външно тяло (поставено от външната страна на сградата) и вътрешно тяло. Сплит системите, от своя страна, се делят наконвенционални и инверторни. Конвенционалните имат едно вътрешно и едно външно тяло. Те имат по-малко предимства от инверторите, защото стигат до определена температура (- 8 градуса), след което изключват. За разлика от тях инверторните достигат до – 15 градуса, намаляват оборотите, но не изключват, а преминават към stand-by режим. Друго много голямо предимство на инверторите е, че те са с 30-40% по-икономични. Причината се състои в тяхната структура: те притежават две или повече външни тела, което им осигурява допълнителна мощност. Въпреки че инверторите са по-скъпи от конвенционалните климатици те на практика възвръщат цената си в дългосрочен план.
В зависимост от разположението си в помещението климатиците могат да се класифицират на колонни, касетъчни, таванно-подови, канални, стенни и прозоречни. За непромишлени цели са предпочитани най-вече климатиците от прозоречен тип. Те биха могли да се монтират на прозореца или стената. Компактни са, но и по-шумни от останалите видове поради компресора в самия уред. Поради големите си размери и много голяма мощност, колонните климатици са неприложими в домашна обстановка, но са идеалното решение за големи помещения като цехове, магазини, фабрики, складове и др. Касетъчният климатик също е подходящ за магазини (най-често за хранителни стоки) – монтира се на окачен таван. За магазини и големи къщи е приемлив иподово-таванният тип климатик, който тежи обаче 90-100 кг. Уредът се монтира на окачен таван или под прозорец, като по този начин е възможно да замести радиатора.
Ако се колебаете какъв точно тип климатик да изберете, свържете се с нашите специалисти, които ще отговорят на всички Ваши въпроси.

2. Квадратура на помещението
От важно значение е за колко голямо помещение предвиждате да закупите климатик. Различните модели климатици притежават различна мощност и съответно са подходящи за отопление и климатизация на различни по вид квадратури. Мощността на климатика обикновено се закодира в наименованието на самия модел – така например Fujitsu модел ASYA 24LG е от инверторен тип, а 24 е кодировка за мощността му (24 000 BTU).

3. COP параметър
COP=coefficient of performance или коефициент на енергийна ефективност при отопление (коефициент на трансформация). Този коефициент важи за климатиците, когато са в режим на отопление. Коефициентът при съвременните климатици трябва да е поне 3, а за наистина енергийно ефективните достига 5. Колкото по-висок COP има климатикът, толкова по-малка консумация на енергия изисква – т.е. толкова по-малко разходи за ток и по-малко вреди за околната среда. Висок коефициент COP имат, например, климатиците от клас А на марките Fujitsu, Mitsubishi, Daikin. За да се стимулира закупуването на енергийно-ефективни климатици от домакинствата, влиза в сила Програмата за енергйна ефективност (REECL), чрез която може да си спестите 20% от цената на климатика.

4. Цена
Цената неминуемо е един от водещите фактори при избор на климатик. Имайте в предвид обаче, че по-евтиният климатик има ниска икономичност, често пъти е по-шумен и има по-голяма склонност към дефекти.
Какъвто и да е изборът Ви на климатик, не пренебрегвайте съветите на специалистите в бранша, изисквайте от тях по-подробна информация за модела климатик, който сте на крачка да закупите.

Характеристики на климатика
Йонизация – йонизацията има полезно действие, тъй като чрез нея се постига освежаване на въздуха, намалява се праха, ускорява се асимилацията на витамини, подобряват се рефлексите и се увеличава способността за концентриране на вниманието.
КПД – коефициент на полезно действие или с други думи колко кубически метра на час въздух се обработва през климатика. Колкото по-добро КПД, толкова по-добре.
Здраве – малцина са онези, които купувайки си климатик, са запознати с „модерните“ болести, причинени от бацилите и бактериите, които се развиват в климатиците. Освен това, ако не се спазва правилото за не по-голяма температурна разлика от 6-7 градуса вън/вътре, то има голяма вероятност и за настинка.
Филтри – поддръжката на климатика се изразява главно в смяна на филтри. Филтрите при сравнително постоянна работа на повечето климатици се сменят веднъж на 3 месеца. Това при условие, че не е много прашно и не се пуши. Редовната смяна на филтри помага и за намаляване на риска от болести, причинени от климатика. Различните фирми предлагат различни филтри. Някои например са много финни и анти-алергични, други пък са по-скъпи – карбонни за еднократна употреба и един комплект от тях струва около 65 лв.
Шум – всичко под 35db би било приемливо за слуха. Но трябва да се има в предвид, че някои евтини модели климатици, а и някои дори и по-скъпи, може да са доста тихи, но в даден момент се обезскрежават и издават твърде висок шум тип тракане, който дори може да Ви събуди.
BTU – единица за енергия. 1000 BTU/h е приблизително 293 W. На някои места се пише в джаула (J). Най-разпространените климатици почват от 9000 BTU. Един климатик от 9000 BTU е достатъчен за охлаждането на едно помещение от да речем 15 квадрата. Правилото тук е климатикът да превъзхожда с до 20-30% от възможностите му за оптимално охлаждане на съответното помещение, защото така по този начин той се натоварва по-малко и съответно животът му се увеличава. Не бива да се закупува климатик, който ще работи постоянно на 100% и няма да може да насмогва с охлаждането, защото така рискувате той да изгори. Изложението също е от голямо значение. Ако по цял ден грее слънце, то за тази стая се замисли за по-силен климатик.
Енергиен разход – винаги имайте едно на ум, че спецификациите, които са дадени от почти всички производители, са малко занижени от реалните. Най-ниски разходи имат климатиците от клас А.
Марка и производство – почти всички климатици, които се внасят в България, се произвеждат в Китай – Midea, Haier, General, Samsung, Panasonic, Okai. Няма българско производство. Климатици, които се произвеждат в Япония, може да са Toshiba,General (Electric), Fujitsu, Hitachi. Fujitsu се водят климатици с едни от най-добрите компресори на пазара. Каквато и марка да изберете, по-добре се насочете към специализирана фирма за продажба и монтаж на климатици и избягвайте промоции в хипер/техно-маркети. В специализираните магазини, търговците предлагат изпитани във времето марки и по-качествен сервиз и поддръжка.
Цена и клас – евтиното излиза скъпо. Инвестицията в по-скъп климатик от клас А е по-правилната, защото този клас климатици изразходват по-малко количество ток и на практика възвръщат вложените пари. По-евтините климатици също така имат навика да получават повече дефекти и по-рано. За съжаление добрите климатици струват и доста пари. Добри модели за лятото и малки помещения може да намерите между 750 и 1100 лева. Наистина добрите климатици почват от 1200 на горе. Отделно имайте предвид, че се заплаща и монтаж, който може да стигне до 350 лв.
Какво е BTU/EER/COP?
Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). Това е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий).
Коефициентът COP – коефициент на енергийна ефективност при отопление (вижте по-горе).
С EER (energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) се означава ефективността на климатика в режим на охлаждане. Може да се пресметне по два начина. При първия начин отдадената мощност в BTU се разделя на консумираната електрическа мощност във ватове. Така за климатик с мощност 12 000 BTU, който консумира 1200 вата, EER=10. Втория начин, който е по разпространен в Европа и България, е подобен на начина за изчисляване на COP: отдадената мощност измерена във ватове се разделя на мощността консумирана от мрежата.
Колкото EER и COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен.